OFFENTLIG KONST

Offentlig konst kallas alla konstverk som finns placerade i lokaler eller på platser som är tillgängliga för allmänheten och som därmed kan ses och upplevas av alla.

I vår karta över offentlig konst (nedan) hittar du olika konstverk som finns runt om i kommunen. Klickar du på konstverket får du tillgång till mer information om verket, konstnären och adressen där den finns.

Botkyrka konsthall utvecklar den offentliga konsten i kommunen genom att arbeta med konstnärer inom ateljéprogrammet Residence Botkyrka och att koppla den offentliga konsten till konstnärlig forskning och lokala gräsrotsrörelser.

Vissa konstverk som ligger i skolor, förskolor och äldreboende kan vara svåråtkomliga. Kartan uppdateras löpande.

Alby City
Resan mot månens baksida
Ridån
Samtalet som utsmyckning
Seen from above (after Smithson)
Skattebondens skatter
Skogen där inne
Spectrum
Speglingar
Stages of Transformation
Stalagmiter
Stuffed City
Tankens sport
The Return
Triptyk
Tumba
Ugglegänget, Den gråtande elefanten, Stubben
Urbana Scener
Utan titel
Utan titel / Hemma
Vinden bär oss med sig, Vandrande ö II

En stor del av den offentliga konsten som tillkommer finansieras av enprocentsregeln som är en rekommendation till byggföretag att avsätta 1 % av den totala byggnadskostnaden vid ny- och ombyggnationer till konstnärlig gestaltning. Den innebär att en liten del av varje byggbudget omvandlas till konst. I Botkyrka kommun har den så kallade enprocentsregeln tillämpats sedan 1970-talet.

Under de senaste åren har byggandet ökat stort i kommunen och det har gjort att det nu finns en imponerande samling av samtidskonst i offentliga miljöer i Botkyrka. Idag innefattar regeln även ombyggnationer inom Gata- och park, tidigare gällde regeln endast Fastighet.

Tipsa oss!

Om du har ett tips om ett konstverk som du tycker ska finnas med på kartan så tar vi gärna emot det.

Genom att använda detta formulär godkänner du lagring och hantering av dina uppgifter på denna sajt.