Frida Tebus - Opal, tvärsnitt

Det senaste enprocentsuppdraget i Botkyrka kommun är skulpturen Opal, tvärsnitt som finns placerad på förskolan Opalen i Tumba. Vi ställde ett par frågor till konstnären Frida Tebus:

Berätta mer om bakgrunden till ditt verk, hur tänkte du kring relationen mellan konstverket och platsen?

Vad tycker förskolebarn är spännande konst? Jag frågade mina egna barn i förskoleåldern och de ville se något drömskt och glittrigt, helst i regnbågens alla färger. Så skulle ädelstenen opal kunna beskrivas. Opal har aldrig påträffats i Sverige men utifrån förskolans namn har jag i skulpturens form föreställt mig hur opal skulle kunna se ut om den hittades i Botkyrka. Skulpturerna är tänkta att efterlikna den lokala geologin genom ett kluvet granitblock, där snittytorna avslöjar opal i dess inre. Just så bildas ädelstenen i andra delar av världen.

Något som också fångade mitt intresse var Botkyrkas runstenar från 1000-talet, vilka berättar om en person, en resa eller ett möte. Detta är något som jag har försökt att överföra till stenens egen värld, eller till min fantasi om ett geologiskt möte mellan granit och ädelsten.

Att arbeta i det offentliga rummet, vilka möjligheter gav det dig?

Det offentliga rummet, speciellt utomhus, skapar rumsligheter med ofta monumental karaktär som jag gillar. Himlen är taket och landskapet väggar.

Jag tycker också det är en fördel att det offentliga rummet, till skillnad från det föreställt ”neutrala” gallerirummet, har en egen berättelse. Därför tycker jag om att införliva omgivningens historia, färg och form och låta det bli en del av verket och ge det ett djup som annars inte skulle uppstå. Jag gillar också hur verket syns under dygnets alla timmar, i alla väder och alla årstider. Konsten blir tillgänglig för alla.

Om konstnären:
Frida Tebus är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har gjort fler offentliga konstverk och ställts ut flitigt (både solo- och grupputställningar). 2009 var hon med i Botkyrka konsthalls utställning Labyrint 09 – Writings and Observations.