Medverkar gör konstnärerna Emma Dominguez, Ricard Estay, Juanma González, Rudy Loewe och They Are Here. (Mer information om konstnärerna längre ner i sidan)
Utställningen visar verk som på olika sätt har platsen som sin utgångspunkt. Under perioden sker ett program som tar upp teman i konstnärernas arbeten och det blir även vandringar som tar oss runt i norra Botkyrka.
Emma Dominguez är konstnär och aktivist, i sin konst tar hon ofta avstamp i ett ifrågasättande av maktstrukturer och vilka som får synas, höras och ta plats i våra gemensamma rum. Återkommande teman är förorten som hon är uppvuxen i och rätten att få berätta och nyansera narrativen om platsen inifrån. Emma går sitt sista år på kandidatutbildningen i fri konst på Konstfack där hon förvandlade sin “solo” utställning till en kollektiv takeover av konstfacks Vita Hav tillsammans med 25 andra konstnärer.
Ricard Estay är fotograf, konstnär och författare, uppvuxen i Fittja, Botkyrka. Genom visuellt berättande och knivskarp poesi skapar han komplexa porträtt av platsen där han växte upp. Han har tidigare gett ut böckerna ”Livet är en Fittja” 2011 och ”Boken” 2015 och rör sig mellan fiktion, minnen och samhällskritiska skildringar av en segregerad stad. I hans senaste projekt ”En gång i betongen” visas fotografier och text som både installation och i bokform, och lyfter en historia från en plats där den egna berättelsen inte är en självklarhet.
Juanma González är konstnär från Madrid och bosatt i norra Botkyrka. I sitt konstnärskap ägnar han sig åt ’vandringar’ både som konstnärlig form och som utforskande av platsers sociala, politiska och historiska betydelser. Han har tidigare genomfört pilgrimsvandringar på Gotland och St Olavsleden mellan Sverige och Norge, samt en rad vandringar i stadsrummet där den gemensamma upplevelsen mellan deltagarna formar en ny gemenskap. Juanma gick ut Kungl. Konsthögskolan 2016. Under 2019 skapas nya vandringsleder runt omkring norra Botkyrka.
Rudy Loewe är konstnär som arbetar med teckning, måleri och grafik. Rudy tog nyligen en masterexamen i visuell kommunikation från Konstfack, där hen samarbetade med institutioner som Tate, Wellcome Trust och Nottingham Contemporary samt deltog i ett flertal icke-institutionella sammanhang. Rudy har samarbetat med kollektivet Collective Creativity, en grupp konstnärer med gemensamt mål att skapa dialog och plats för queera, rasifierade konstnärer och svart konsthistoria. I Stockholm har Rudy utgjort en del av Brown Island, ett separatistiskt konstkollektiv i och utanför Konstfack format av rasifierade konstnärer.
They Are Here (grundades 2006) är ett samarbete mellan Helen Walker & Harun Morrison som har sin bas i London och vid floden Lea. Deras arbete kan läsas som en serie konceptuella spel som utgår från en plats, där en inbjudan och deltagandet kan vara lika betydelsefullt som spelets villkor och upplägg. Genom dessa spel försöker de skapa tillfälliga system och mikrosamhällen som kan möjliggöra för ett alternativt sätt att engagera sig i en situation, historia eller ideologi. Samtidigt arbetar de med projekt som kan sträcka sig över flera år och ta formen av föreställningar, publikationer, video, ljudverk, informella sammankomster, måltider och samtal.
Botkyrka konsthall gör plats för ett levande arkiv där olika berättelser ur en mångårig historia samsas med nya projekt och aktiviteter. Arkivet har formgivits i samarbete med Kamen Zlatev.
I samarbete med curatorn Abir Boukhari återbesöker vi konstprojekt som har vuxit fram genom Residence Botkyrka under åren. Vistelseprogrammet där konstnärer bott och verkat från Krögarvägen 26 sen år 2010.
Labyrint samlar artists books där boken är ett konstnärligt arbete, påbörjades år 2006 och får nu en ny form i samarbete med konstnären och medgrundaren Pia Sandström. Under utställningen Härifrån släpps Ricard Estays bok En gång i betongen.
Fittjaköket har lämnat konstcontainrarna och flyttat in i entrén. Här är det möjligt att fortsätta experimentera med mat- och konstprojekt. Utställningen avslutas med ett finissage och eventet Fittja mat & konst den 14 september.
Botkyrka konsthall och Fittja bibliotek har samarbetat med arkitekten Tor Lindstrand för utformningen av de nya lokalerna.
I Botkyrka kommun talas det närmare 100 olika språk och människor har bakgrund i fler än 160 länder. Med hjälp av lokalt nätverk, vänner och kollegor har ”Härifrån” översatts till grekiska, assyriska, hebreiska, turkiska, polska, nordkurdiska/kurmanji, luganda, uzbekiska, bengali, somaliska, spanska, bosniska/kroatiska, japanska, engelska, arabiska, ryska, tadjikiska, thailändska, filipino/tagalog, persiska, italienska, amhariska, sydsamiska.
Grafisk form: Agnes Florin