Eflux_ThirdSpace_BK

Tredje rummet: Accessing Utopia, out of the body, Dubbelkultur

Utställningen Tredje rummet spänner mellan plats, politik och poesi, och för samman verk som relaterar till en samhällsutveckling i rörelse. Den tar avstamp i våra globaliserade och segregerade rum – där ungas röster sätter ord på erfarenheter av mellanförskap, där kulturer och språk möts och blir till nya. Här finns också ett motsägelsefullt tillstånd i att vara både innanför och utanför. Vi ser det Tredje rummet som en plats i ständig förhandling och i pågående rörelse mot något som ännu inte är.

Botkyrka konsthall har under de senaste åren samarbetat med de medverkande konstnärerna genom Residence Botkyrkas program i Fittja och projektet DIN som organiserades av föreningen Orten i Fokus. Under utställningsperioden sker samtal, workshops och programmet: When does activism become a commodity? & What is solidarity in unequal societies? som arrangeras av Bathutäs i januari – februari (datum meddelas senare).

Tredje rummet inspireras av Homi K Bhabhas begrepp “The Third Space” som beskriver en plats där kulturer influerar varandra och skapar nya identiteter.

Utställningen blir Botkyrka konsthalls sista som visas i Tumba. Under nästa år påbörjas resan mot en ny konsthall som byggs i Fittja och som ska stå klar i början av 2019.

accessingutopia

Bathutäs senaste arbete Accessing Utopia (2017) är baserad på intervjuer med svenska aktivister som varit drivande inom organisationer som på olika sätt arbetat för större social jämlikhet och mot rasismens olika uttryck i samhället, ofta med bas i de mest socioekonomiskt utsatta stadsdelar i svenska städer. Genom att använda konstnärliga forskningsmetoder vill projektet iscensätta en berättelse om aktivism i en hyperpolitiserad kontext, genom att undersöka informanternas egen förståelse av sin aktivism, synliggöra paralleller och skillnader, för att därigenom också synliggöra deras politiska subjektivitet. I utställningen presenteras Accessing Utopia som en cirkulär installation med fem monitorer.

Bathutäs är ett samarbetsprojekt bestående av René León-Rosales, etnolog och forskningsledare vid Mångkulturellt centrum och Behzad Khosravi-Noori, konstnär och forskare (PhD) vid Konstfack.

outofthebody

studio nāvs installation out of the body (2017) tar sin utgångspunkt i ‘rörelse’, och författas genom tunnelbanans och endoskopets skeende. Från kroppens insida utformas ett subjektivt landskap där inkongruens och intuition upplöser motsatsparen ‘avgång’ och ‘ankomst’. Här förhandlar den akusmatiska rösten, en gång ändamålsenlig för tunnelbanan, ett flöde av relationer utan en given destination. out of the body är en rumslig gestaltning bestående av en videoinstallation och två ljudverk.

studio nāvs Verket är producerad i samarbete med Mya Gomez, Houda Landolsi, Elisa Lévy och GlissantBot.

studio nāv består av Carl Fransson och Thomas Paltiel. I sitt arbete utgår de från en kritisk rumslig praktik. På Botkyrka konsthall har de även skapat utställningens scenografi.

FB_SimonBerg_BotkyrkaKonsthall_tredjerummet__Dubbelkultur1

Alex Rodallec & Nabil Dorbane Dubbelkultur (2017) Foto: Simon Berg

Alex Rodallec och Nabil Dorbane möts i samarbetet Dubbelkultur (2017) som presenterar poesi och illustrationer, text och ljud där en mångfald av språk och röster gestaltar upplevelsen av ”förorten” i både Sverige och Frankrike.

”Vad är känslan av förorten? Ett fenomen som känns igen oavsett om det är i Frankrike eller Sverige. Områden som till stor del befolkas av en arbetar- och underklass med migrationsbakgrund. Vilka är bilderna som fastnat hos många av oss som vuxit upp på dessa platser? Vilka är ljuden och språken? Sorgen och glädjen? Vad är det vi har av att vara mellan platser, på gränser? Vilka är känslorna som färgar våra minnen?”

Alex Rodallec är poet, översättare och redaktör för Kultwatch och tidskriften DIN. Nabil Dorbane är illustratör, grafisk designer och graffitimålare.

Tredje rummet pågår till den 11 mars i Botkyrka konsthall och blir den sista som visas i Tumba. I början av 2019 öppnar Botkyrka konsthall i nya lokaler i Fittja.

UTSTÄLLNING

Sofia Lundin, koordinator, värd
Georg Nordmark, teknik & installation

Ehab Eljabi, teknik & installation