MuseumofPreservingCity

Visning av projektet ”The Museum of Preserving City”.
Söndag 29 maj, kl. 18-21 på Krögarvägen 26 i Fittja.

Abir Boukhari, curator från Syrien, gästar Residence Botkyrka under våren och sommaren. Hon har tillsammans med sin syster, konstnären Nisrine Boukhari, grundat AllArtNow som anses vara det första samtidskonstcentret i Syrien. AllArtNow huserade från 2005 i ett gammalt övergivet hus i Damaskus och fungerade som en länk och mötesplats mellan syriska konstnärer och en internationell konstarena. Sen 2012 har huset stått öppet för familjer på flykt, och AllArtNow befinner sig i ett nomadiskt tillstånd i väntan på att kriget i Syrien ska ta slut.

I det pågående projektet ”The Museum of Preserving City” undersöker hon stadens många lager av betydelser, dess historia och minne. Varje stad har sin egen berättelse, skapad av dess invånare och filtrerad av deras verklighet, vardagliga kamp, smärta, drömmar och framtidshopp. I ”The Museum of Preserving City” fokuseras berättelsen på Damaskus, staden som sägs vara en av de äldsta städerna i världen. Det var här Abir föddes, växte upp och levde med hennes familj. Hon betraktade stadens många skiftningar tills kriget gjorde det omöjligt att stanna kvar. I dag anses staden snarare vara en av världens farligaste platser, plågad av ett brutalt krig.

I projektet visas konstverk som på olika sätt berör stadens förflutna, nära historia, nutid och visioner för framtiden. Abir är intresserad av att bygga upp ett arkiv av konstnärliga skildringar av staden. Arkivet innehåller konstverk i olika media, skapade av konstnärer som upplevt staden. Det konceptuella konstarkivet ger en möjlighet för den som är intresserad att få ta del av staden genom konstnärernas perspektiv innan och under kriget.

”The Museum of Preserving City” tar formen av olika konsthändelser (utställningar, samtal, workshops, etc.) som vill lyfta frågor som: kommer vi att kunna ta del i uppbyggnaden av vår förstörda stad och fragmenterade samhälle som genomlider det mest fasansfulla krig i vår moderna historia? Kommer vi att kunna rädda den rika mångfalden som präglat Syriens kultur? Kan vi alla delta i en fredsprocess där konsten och dess sociopolitiska kraft kan få ta plats? ”The Museum of Preserving City” vill dela staden med världen och uppmana andra att fortsätta ha den i sina tankar.

Curator: Abir Boukhari
I samarbete med Botkyrka konsthall/Residence Botkyrka och CuratorLab, Konstfack.

RESIDENCE BOTKYRKA
”The Museum of Preserving City”

Datum: söndag 29 maj
Tid: 18.00-21.00.