9-11 mars i Oslo

Kan man mäta konstens och en plats betydelse? Över 40 konsthallar från de nordiska länderna bjuder härmed in till ett storskaligt symposium i Oslo för att närmare diskutera frågan om konstens värden.

Inbjudan-Symposium.

Bland talarna finns ledande experter inom det kulturekonomiska fältet: Pier Luigi Sacco, professor i kulturekonomi vid IULM University i Milano, Andrea Phillips konstprofessor och ledare för BxNU Research Institute, Northumbria University och Baltic Centre for Contemporary i Newcastle, Lars Strannegård, professor vid och rektor för Handelshögskolan i Stockholm, Binna Choi, curator och chef för Casco, Office for Art, Design and Theory samt Azar Mahmoudian, curator och forskare baserad i Tehran.

Symposiet är kostnadsfritt. Men deltagarna står själv för förtäring, resa och uppehälle. Anmälan är dock obligatorisk och skickas senast 11 februari till: ingrid@oslokunstforening.no

Botkyrka konsthall är medlem i KLISTER – ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonstinstitutioner i Sverige som startades 2011. Nätverket vill belysa dessa samtidskonstinstitutioners funktion i samhället. Klisters medlemmar är Alingsås konsthall, Bildmuseet i Umeå, Borås konstmuseum, Botkyrka Konsthall, Gävle Konstcentrum, Göteborgs konsthall, Kalmar konstmuseum, Konsthall C i Hökarängen, Konsthallen Bohusläns museum, Konsthallen i Haninge kulturhus, Kulturens Hus i Luleå, Lunds konsthall, Malmö konstmuseum, MAN-Museum Anna Nordlander i Skellefteå, Marabouparken konsthall i Sundbyberg, Nässjö Konsthall, Röda Sten Konsthall i Göteborg, Signal i Malmö, Skövde kulturhus, Tensta konsthall och Örebro konsthall.

Inga Undantag
Under 2014 gav KLISTER ut rapporten Inga Undantag. Författaren Mikael Löfgren hävdar att Sveriges samtidskonsthallar är start- och landningsbanor för intensiv trafik mellan det lokala och det globala men också mellan olika epoker. De ingår i och bidrar till sammansatta och överlappande ekosystem, till exempel konstvärlden, lokalsamhället, bildningen, offentligheten och forskningen. Men de är förbisedda, underutnyttjade och delvis märkta av brysk behandling av media och den snabbt växande offentliga byråkratin. Och mitt i allt detta, i utvärderingarnas tidevarv: lika lite som kärlek och humor kan konstens värde på ett enkelt sätt kvantifieras.

Inga Undantag har beställts av KLISTER och är delfinansierad av Riksutställningar i linje med myndighetens särskilda uppdrag (sedan 2011) att prioritera den samtida konstens utveckling och spridning i landet. Rapporten argumenterar för att samtidskonsthallarnas verksamhet bör inkluderas mer i det seriösa offentliga kultursamtalet och att den bör utvärderas med metoder och språk som kan uppfatta och formulera konstens verkliga värden.

Inga_undantag

SYMPOSIUM