sparibotkyrkaweb

6 december – 22 februari

Konstgruppen ArtAgent har under två år undersökt platsen Botkyrka genom dialog med människor som bor här. Under den långa processen har erfarenheter, tankar, drömmar och rörelser fått bilda en väv av berättelser som nu speglas i olika konstnärliga uttryck som visas i Botkyrka konsthall.

Upptäckter i det osynliga lyfter fram oväntade möten och berättelser som formats mellan människor i nya, främmande sammanhang.

Konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad har arbetat med film tillsammans med tre kvinnor som flyttat till Botkyrka under 60-talet från Norrbotten, Finland och Estland. Utifrån deras minnen breder ett samtal ut sig om livet, kärleken och dansen. Barn och unga i Botkyrka har på olika sätt gett uttryck för vad som är kvinnligt respektive manligt genom textilt arbete som lett till skapandet av unisexdräkten under workshops ledda av konstnären Charlotte Åberg. Funderingar kring det offentliga rummet och vad som syns i form av symboler och tags har varit utgångspunkt i samtalen som konstnären Lott Alfreds haft med barn och unga om dagens graffitikonst och äldre neonskyltar. Barnens teckningar har varit inspiration till de neonskulpturer som visas.

Konstnärerna i ArtAgent har flera års erfarenhet av deltagarbaserade projekt och har alltid navigerat utifrån den konstnärliga metod som bygger på konstens möjlighet att påverka och förändra samhället. Gruppen har tidigare en lång historia med platsen Botkyrka och tidigare projekt kommer även att visas i utställningen.

Utställningens andra del Visualize the Invisible öppnar samtidigt på Tullhuset, Nybrokajen 1 i Stockholm. Ett samarbete mellan konstorganisationer i Albanien, Kroatien, Makedonien och Sverige inom ramen för EU:s kulturprogram. Fokus har varit deltagarbaserade projekt i bostadsområden och institutioner som skolor, fängelser och vårdhem. Utställningen visas 6-21 december.

Ett av Lott Alfreds neonlöv ställs ut på Subtopia med start 6 december.

UTSTÄLLNING:

Kreativa fonden Botkyrka kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen Botkyrka kommun
Subtopia
Gabriella Rolkowska, Anastazja Rolkowska, Dorian Nymark, Caesar Gyllhamn, Alvar Joné, Lea Mekonen, Oliwia Gardocka
8:or i Falkstensskolan, Tullinge Aspen, 9:or och mellanstadieklasser i Storvretsskolan, Förskolan Måsen i Alby med lärare Margareta Mecener, Förskolan Diamanten i Tumba

MED STÖD FRÅN:
EU:s kulturprogram