openrest_huvud2

OPENrestaurant är ett kollektiv med restaurangpersonal som flyttat in i konstrummet, just nu i Residence Botkyrka. Genom denna förskjutning blir restaurangen, dess koder och dess arkitektur till ett medium för konstnärliga uttryck. Kockar, lantbrukare, konstnärer, lärare, lokalt boende och aktivister – tillsammans utforskar de frågor kring mat och samhälle.

OPENrestaurant är inbjuden att arbeta med Residence Botkyrka och dess årliga utställning Fittja Open 2012. Fittjabornas relation till vatten är en av utgångspunkterna för de tre medlemmarna i kollektivet från San Fransisco.

(…) ”Our taxi driver, Mohammed Mire Gure, helped us begin our research in the taxi from the airport by filling us in on Somali culture in Rinkeby, Sweden, a suburb north of Stockholm which seems much like our residence location in Fittja.

He underscored a fact which is becoming more and more clear the longer we’re here: immigrants have dramatically shaped Swedish culture, especially food. Supermarkets which only carried fish and potatoes and a few other staples as few as six years ago now almost universally carry curry spices and a wide array of imported international foods. Most people we talk with say they don’t miss anything from their home countries, though usually, like Mohammed, they can think of one or two things after a moment – like camel’s milk, which Mohammed says he drinks in London when he goes there to visit family. He lives an international life, doing business as a flower importer between Nairobi and Amsterdam and visiting family at least twice a year in England. (…)”

Utdrag från OPENrestaurants blogg för Fittja Open 2012

OPENrestaurant startades av Stacie Pierce, Jerome Waag och Sam White, alla en del av restaurangen. Idag ingår även framstående Chez Panisse personal, Amanda Eicher, Sasha Wizansky, Chris Sollars, Valerie Imus, Howie Correa, Kelly Ishikawa och många andra som gästande deltagare i OPENrestaurant.

RESIDENCE BOTKYRKA: Ateljévistelse maj – juni 2012

UTSTÄLLNING: Skörda! Fittja Open 22 sep – 20 okt 2012, Botkyrka: State of the Craft 17 nov 2012 – 3 feb 2013.

PROGRAM & PEDAGOGIK:
Föreläsning, guidade visningar mm