One_Million_To_One_web

26 oktober – 23 november
Utställning i ett badrum i Fittja. Dokumentation och referensbibliotek i Botkyrka konsthall.

One Million to One är en utställning som äger rum i hemmets mest privata rum, badrummet, och tillägnas endast en person. Utställningen utmanar begrepp som “publik” och “konstverk” där vanligtvis själva utställningen är slutdestinationen för det konstnärliga arbetet och där mötet med en bredare publik äger rum. Upplevelsen av konst ska oftast vara tillgänglig för så många som möjligt. I One Million to One vänder konstnärerna på den idén och går även emot Marcel Duchamps tidiga pissoar-verk där det vardagliga objektet omformulerades till konst. I stället återgår konstverket till badrummet och blir ett exklusivt objekt, undangömd för den breda publikens blick. Konsten är inte evig, den förändras och försvinner, så småningom smälter den in i det vardagliga med dess rutiner och tabun. Eller som Stephen Hicks säger om Duchamps gest ”…konst är något du pissar på”.

Utställningen öppnar med ett seminarium i Botkyrka konsthall den 26 oktober, kl. 11 – 16. Förutom konstnärerna och arkitekterna i utställningen, medverkar Katarina Bonnevier, arkitekt, forskare och konstnär samt Zöhre Alici, boende i Fittja vars badrum är platsen för utställningen.

OM LOCIS
Locis är ett samarbetsprojekt mellan Leitrim County Council Arts Office i Irland, Centret för samtidskonst i Torun, Polen samt Residence Botkyrka och Botkyrka konsthall. Läs mer om programmet här.

Locis och Residence Botkyrka bjöd in den polska arkitekten och konstnären Aleksandra Wasilkowska att leda en workshop tillsammans med 4 konstnärer från Polen, Irland och Sverige, under sommaren 2014.

Programmet för seminariet den 26 oktober (det sker på engelska)
11.00 Welcome by Anneli Bäckman, curator at Botkyrka konsthall
11.15 Introduction to One Million to One by
Aleksandra Wasilkowska, architect and artist
12.00 Wet n’ Wild: Dr. Katarina Bonnevier,
architect, artist and research presents perspectives on bathrooms.
13.00 Lunch by Botkyrka Womens’ Resource Centre
14.00 Presentations by artists and architects:
Naomi Draper, Agnes Mohlin, Luis Filipe Rocha, Aleksandra Wasilkowska and Magda Wegrzyn.
15.15 Artists and architects in conversation with Zöhre Alici whose bathroom has become the exhibition space for One Million to One.
16.00 End of seminar.

UTSTÄLLNING: