Pressbilder

Välkommen till utställningen Övergångar / Transitions som tar delar av Fittjas loppmarknad och konstfestival in i Botkyrka konsthall. Här utforskar vi platsens många fasetter med dess förlorade och återvunna minnen, liksom nya berättelser som ännu inte tagit form.

Abir Boukhari från Syrien är gästcurator i Nya biennalens loppmarknad och konstfestival som ägde rum i Fittja den 17 september samt utställningen Övergångar tillsammans med Botkyrka konsthall. Abir har varit i Residence Botkyrka under våren och sommaren 2016. Hon är grundare till samtidskonstcentret AllArtNow som fram tills 2012 hade sin verksamhet i Damaskus, men som på grund av kriget befinner sig i ett nomadiskt tillstånd.

Botkyrka konsthall arrangerar vartannat år den den Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka fram till dess att den nya konsthallen finns på plats i Fittja under hösten 2018. Vi undersöker hur en konstinstitution kan formas utifrån en plats och de möten som uppstår. Den första upplagan ägde rum i samband med att Fittjaköket, den första konstcontainern, anlände hösten 2014.

I utställningen visar konstnärer från Sydafrika, Syrien, Tunisien, Kanada och Iran, nya konstverk som skildrar övergångar mellan olika skeenden och tillstånd.

Selim Ben Cheikh

Övergångar / Transitions SELIM BEN SHEIKH (Tunis) Ombyggnad pågår / Construction in progress Vägginstallation

Nisrine Boukhari

Övergångar / Transitions NISRINE BOUKHARI (Damaskus / Wien) The Quest for Past Memories is Uncertain Installation med omarbetade böcker Foto: Luca Garuski

REZAN ARAB

Övergångar / Transitions REZAN ARAB (Damaskus / Middelfart) Yesterday was more beautiful Olja på kanvas. Foto: Luca Garuski

Nisrine Boukhari

Sober & Lonely

SOBER & LONELY: THE LAST UNSTITUTE (Johannesburg) Boken: välj ditt eget äventyr / Choose Your Own Adventure Book. Foto: Luca Garuski

PRESSMATERIAL

Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka

Övergångar / Transitions

DELTAGARE

Aydin & Vargö (Botkyrka/Stockholm)
Breeze Yoko (Kapstaden)
Connie Chappel (Winnipeg)
Färgsättarna (Botkyrka)
Junior Residence (Botkyrka)
Luca Garuski (Botkyrka)
Muhammad Ali (Damaskus/Botkyrka)
Madiha Saeed (Botkyrka)
Neda Razavipour (Teheran)
Nisrine Boukhari (Damaskus/Wien)
Rezan Arab (Damaskus/Middelfart)
Shelley Vanderbyl (Winnipeg)
Sepidar Hosseini (Stockholm)
Selim Ben Cheikh (Tunis)
Sober & Lonely (Johannesburg)

Temi Odumosu (Köpenhamn)

TACK TILL
Forbo Flooring AB, Årsta

Grafisk form: Sepidar Hosseini

OPENING: Saturday 1 October, 12 – 4 PM at Botkyrka konsthall in Tumba.

The exhibition Övergångar / Transitions brings elements from the Art Festival & Flea Market, that took place in the neighbourhood of Fittja on the 17th September, to Botkyrka konsthall in Tumba. It explores the many facets of place, lost and recycled memories, as well as the new untold stories.

Abir Boukhari (Syria) is invited co-curator for the New Biennial’s Art Festival & Flea Market as well as an upcoming exhibition in Botkyrka konsthall’s current location in Tumba. Abir has been resident curator in Residence Botkyrka during the spring and summer of 2016. She is the co-founder of AllArtNow, a contemporary art centre located in Damascus until 2012 when the war closed it down. It now functions as a nomadic space throughout the world.

Imagination, narration and regeneration

The flea market, a sometimes stained spot and a common sight wherever you are in the world. A place where you will find a mix of people from all parts of life, some are there to browse among the many things on offer, others just pass by on their way to some other place, or discover it by a coincidence.

In this place, you will find a conception of marketplace, a structure that has some kind of order and emerging pattern, hidden into a seemingly mess of objects and items for sale, layered by memories. Each piece carrying its own personal history, a story that you somehow know or just imagine. Who said that this story has no meaning?

In this apparent chaos, the worn and used pieces will find their way to another house, continuing in its old function or possibly regenerate into something else, something new.

Walking around in the flea market, feeling the marketplace ambience, observing the behaviours among the buyers and sellers, diving into the chaos of random stalls and cluttered tables, as well as a myriad of overlapping activities: It is a ceremony that presents a sociocultural significance. It gives you some understanding of the social life and the complexity of a place, in any country.

The New Biennial for Art & Architecture in Botkyrka is an event that is inviting the community to explore the public space through new forms of art. It is a lo-fi and process based format focusing on the intersection between contemporary art, community engagement and architecture, en route to the new arts institution that will be built in Fittja and ready to open in 2018. The first edition took place in 2014 when the Fittja Kitchen arrived, the first of two re-worked shipping containers that form a social platform for experimental art and collaborations in the public space of Fittja.

EXHIBITION
1 Oct. 16 – 31 Jan. 17

PARTICIPANTS

Ayhan Aydin & Josefin Vargö (Botkyrka/Stockholm)