transitions

1 oktober – 31 januari i Botkyrka konsthall, Tumba

Välkommen till utställningen Övergångar / Transitions som tar delar av Fittjas loppmarknad och konstfestival in i Botkyrka konsthall. Här utforskar vi platsens många fasetter med dess förlorade och återvunna minnen, liksom nya berättelser som ännu inte tagit form.

Abir Boukhari från Syrien är gästcurator i Nya biennalens loppmarknad och konstfestival som ägde rum i Fittja den 17 september samt utställningen Övergångar tillsammans med Botkyrka konsthall. Abir har varit i Residence Botkyrka under våren och sommaren 2016. Hon är grundare till samtidskonstcentret AllArtNow som fram tills 2012 hade sin verksamhet i Damaskus, men som på grund av kriget befinner sig i ett nomadiskt tillstånd.

Botkyrka konsthall arrangerar vartannat år den den Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka fram till dess att den nya konsthallen finns på plats i Fittja under hösten 2018. Vi undersöker hur en konstinstitution kan formas utifrån en plats och de möten som uppstår. Den första upplagan ägde rum i samband med att Fittjaköket, den första konstcontainern, anlände hösten 2014.

I utställningen visar konstnärer från Sydafrika, Syrien, Tunisien, Kanada och Iran, nya konstverk som skildrar övergångar mellan olika skeenden och tillstånd.

SELIM BEN CHEIKH (Tunis)
Ombyggnad pågår / Construction in progress
Vägginstallation

Selim är intresserad av den arabeska konstformens historia och hur den används i dag inom samtidskonsten i Mellanöstern och Nordafrika. Han upplever att det saknas nya visioner och kreativitet kopplat till den egna konsthistorien. I hans arbete vill han öka medvetenheten om kulturarvet, bortom rådande okunskap, feltolkningar och extremism. I vägginstallationen använder han sig av självhäftande tejp som används på byggarbetsplatser.

BREEZE YOKO (Kapstaden / Cape Town)
”He who feeds you, controls you” – Thomas Sankara / ”Den som livnär dig, kontrollerar dig” – Thomas Sankara
Väggmålning

Breeze har varit i Residence Botkyrka och föreläste under hösten 2015 om de pågående studentupproren i Sydafrika. Han även målat Fittjakökets ena container. Läs intervjun med Breeze i tidskriften DIN.

CONNIE CHAPPEL (Winnipeg)
The Mulvey
Fotoinstallation

Connie har utforskat sin lokala loppmarknad The Mulvey i Winnipeg där hon bor. Det är en av de största inomhusmarknaderna i Manitoba, Kanada, där det går att fynda allt möjligt; gammalt som nytt. Genom kamerans lins har hon dokumenterat marknadens kaotiska myller. Fotomontagen är en samling fragment som gestaltar det oöverskådliga havet av prylar till försäljning, och ett av samhällets mest populära tidsfördriv – att göra en bra affär.

MUHAMMAD ALI (Damaskus / Botkyrka)
Jag har kanske en historia att berätta för dig / I Might Have a Story to Tell You
Installation med bord, stolar, objekt och skulpturer

En vardagsscen visar ett middagsbord dukat för två. Konstnären vill få oss att tänka på föremålens historia och de människor som inte är med. Har de dödats, omkommit eller flytt från sina hem utan att lyckas få med sig sina saker? Är det ens möjligt att få veta deras historia och känna deras smärta genom dessa föremål?

NEDA RAZAVIPOUR (Teheran)
Halvföremål / Half Objects
Installation med använda föremål, text

Under Iaspis öppet hus och Botkyrka konsthalls konstfestival & loppmarknad i Fittja i september, frågade konstnären om vi kunde tänka oss att lämna över våra trasiga föremål, de oanvändbara, icke-funktionsdugliga men som vi ändå håller kära? Det blev stunder av samtal och återupplivad nostalgi. I installationen går det även att ta del av de berättelser som kopplar an till föremålen.

http://www.nedarazavipour.com/

NISRINE BOUKHARI (Damaskus / Wien)
The Quest for Past Memories is Uncertain
Installation med omarbetade böcker

Nisrine har vandrat runt bland bokantikvariat i Wien där hon för närvarande bor. Hon var nyfiken på att upptäcka det som andra har lämnat bort och det som fallit i glömska, men bland de bortsorterade böckerna fann hon även sin egen historia.

http://nisrineboukhari.com/

SHELLEY VANDERBYL (Winnipeg)
Doser av empati / Doses of Empathy
14 handmålade askar

I sin konst, intresserar sig Shelley för att vårda och ta hand om andra. De små handmålade landskapen som får plats i en ficka blir som portaler till andra platser runt om i världen. Hon vill skapa målningar som kan lindra oro för den som har det svårt och behöver lindring. Under åren har hon gett bort målningarna till folk som behöver dem, likt en apotekare som skriver ut medicin.

http://www.shelleyvanderbyl.com/

REZAN ARAB (Damaskus / Middelfart)
Gårdagen var vackrare / Yesterday was more beautiful
Olja på kanvas

Konstnären har använt sig av bilder från välkända målningar och fogat in dem i hans egna vardagsliv i Danmark. De gamla bildmotiven som återskapats genom tiderna har ansetts vara åtråvärda, men passar de i just den här stunden? Är det möjligt att ta med sig det förflutna in i framtiden?

SOBER & LONELY: THE LAST UNSTITUTE (Johannesburg)
Boken: välj ditt eget äventyr / Choose Your Own Adventure Book

Sober & Lonely: det sista (o-)institutet bjuder in läsaren till att förlora sig i framtiden, det förgångna och samtidens många alternativa konst-universa. Det är berättelser som tar en via de banala, avvikande och absurda situationerna. Boken är löst baserad på Sober & Lonelys egna erfarenheter, där konstduon under de senaste 10 åren har drivit egna konstnärsresidence och gästat andra, däribland Residence Botkyrka i Fittja. Läsaren bjuds in till att välja sitt eget äventyr och kan därmed skapa en mängd möjliga berättelser. Boken Sober & Lonely: The Last Unstitute släpps vid utställningen Övergångar / Transitions slut i januari 2017.

Sober & Lonely består av duon Robyn Cook och Lauren von Gogh från Johannesburg i Sydafrika. Boken är ett samarbete med Dina Segal & Kate Simpson och publiceras av Labyrint Press.

http://www.soberandlonely.org/

Aydin & Vargö (Botkyrka / Stockholm)
Virke
Smakupplevelse under vernissagedagen

Den gastronomiska design-duon Aydin & Vargö består av måltidsekologen Ayhan Aydin och upplevelsedesignern Josefin Vargö. Under vernissaget till Övergångar / Transitions fick gäster ta del av en unik välkomstcocktail
http://www.aydinvargo.com/

Temi Odumosu
A little closer – making connections through the archive
Presentation i utställningen i slutet av januari, 2017.

Under hösten och vintern 2016 presenteras ett program i Botkyrka konsthall i Tumba och i Fittja tillsammans med bl.a. KTH-Arkitekturskolan, Studio 2 och andra samarbeten.


UTSTÄLLNING

1 okt. 16 – 31 jan. 17

Botkyrka konsthall, Tumba

DELTAGARE

Aydin & Vargö (Botkyrka/Stockholm)
Breeze Yoko (Kapstaden)
Connie Chappel (Winnipeg)
Färgsättarna (Botkyrka)
Junior Residence (Botkyrka)
Luca Garuski (Botkyrka)
Muhammad Ali (Damaskus/Botkyrka)
Madiha Saeed (Botkyrka)
Neda Razavipour (Teheran)
Nisrine Boukhari (Damaskus/Wien)
Rezan Arab (Damaskus/Middelfart)
Shelley Vanderbyl (Winnipeg)
Sepidar Hosseini (Stockholm)
Selim Ben Cheikh (Tunis)
Sober & Lonely (Johannesburg)

PROGRAM
Temi Odumosu (Köpenhamn)
KTH-Arkitekturskolan, Studio 2

TEAM

Miriam Andersson Blecher, Konsthallschef
Abir Boukhari, gästcurator
Anneli Bäckman, Curator
Kerstin Gezelius, Konstpedagog
Saadia Hussain, Konstpedagog
Mikael Nyström, Urban konst
Karim El-Harrak, Koordinator
Rumeysa Alici, Värd
Sofia Lundin, Värd
Emilie Magnusson, Assistent
Aida Mokhtari, Assistent
Patrick Dallard, Utställningsdesign

SAMARBETEN
Mångkulturell centrum i Fittja
Botkyrkabyggen
Iaspis
Kulturkontakt Nord

TACK TILL
Forbo Flooring AB, Årsta

Grafisk form: Sepidar Hosseini