banner_nb1

Välkommen till årets upplaga av den Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka som bjuder på konstfestival och loppmarknad i Fittja den 17 september och en utställning med vernissage i Botkyrka konsthall den 1 oktober.

Botkyrka konsthall arrangerar vartannat år den Nya biennalen fram till dess att den nya konsthallen finns på plats i Fittja 2018/2019. Det är ett evenemang som undersöker möjligheter för en konstinstitution att formas utifrån en plats och de möten som uppstår.

Den första upplagan invigdes i september 2014 då den första av Botkyrka konsthalls två omarbetade stålcontainrar (Fittjaköket + FörOrten) hade anlänt i Fittja. Förutom ett antal konstnärliga projekt, workshops, installationer, performance, mat och utställningar, blev det även startskottet för ett pågående samtal om vägen mot en framtida konsthall och ny institution för konst och arkitektur i Fittja.

Under sommaren 2014 genomfördes Fittjapaviljongen i Venedig, en internationell lansering av den Nya biennalen som visades i Serra dei Giardini, en trädgård mitt i Venedigs internationella arkitekturbiennal. Temat handlade om miljonprogrammets möjligheter och utgick från idéer och arbeten kopplade till Residence Botkyrkas konstnärer och arkitekter. Fittjapaviljongen pågick mellan den 5:e juni – 7:e september och gästades av flera tusen internationella besökare. Den blev även omnämnd som en av de mest intressanta utställningarna under arkitekturbiennalen av magasinet Domus.

Innan Botkyrka konsthalls framtida lokal finns i Fittja, aktiveras andra platser i nya eller befintliga miljöer: Fittjaköket + FörOrten är en mötesplats för konst, mat och arkitektur som möjliggör för mindre workshops och projekt av och med boende, föreningar, skolor, konstnärer, arkitekter, kockar, lokala och inbjudna aktörer.

Residence Botkyrka är Botkyrka konsthalls internationella program för gästande konstnärer, arkitekter, kockar och curatorer som periodvis bor och verkar i en lägenhet på Krögarvägen 26 i Fittja. Genom samarbeten med föreningar, skolor, Mångkulturellt Centrum i Fittja och andra aktörer kan program även ske på många olika ställen runt om i Fittja.

NYA BIENNALEN FÖR KONST & ARKITEKTUR I BOTKYRKA

17 SEPTEMBER