Mattias Åkesons konstprojekt i bokform är en artist’s book som undersöker konsumtion som regional identitet och politisk strategi. Men också relationen mellan marknad och samhälle.

”I Northern Comfort intresserar jag mig för shoppingcentret som plats, varornas dragningskraft, men också det stora perspektivet med shopping som en viktig del av marknadsföringen av kommuner”, säger Mattias Åkeson, konstnär och redaktör för Northern Comfort.

Mattias Åkeson, Northern Comfort, 2009

Boken har formen av en antologi där texterna är insprängda i det pågående, oändliga, fotobaserade arbetet ”At the Gates” (001 – ) av Mattias Åkeson. Medverkande skribenter är Josefina Syssner, forskare vid Linköpings universitet, Ove Skarpenes, forskare vid universitetet i Bergen och skribenten och curatorn Niklas Östholm.

Texterna ”Vem vill bli konsument?”,  ”Kunst, performativitet og ideen om det perfekte markedet” och ”Vid larmbågarna” är på svenska/norska och engelska. Boken finns till försäljning i Botkyrka konsthalls bokhandel samt till utlån på bibliotek.

Northern Comfort är också en av hundratals artist’s books som presenterades på Botkyrka konsthall i utställningen Labyrint 09 – Writings and Observations.

Hör Mattias Åkeson berätta om projektet: http://sverigesradio.se/sida/ljud/2108413

Läs mer om boken på www.mattiasakeson.com

LABYRINT PRESS: Produktionsstöd 2009
PROGRAM & PEDAGOGIK: Artist talk, 5 dec 2009 i samband med Labyrint 09 – Writings & Observations.