mariabajt_xet

22 februari – 13 april, i Xet-museet, Botkyrka konsthall
Vernissage: lördag 22 februari, kl 12-16.

Distance of the Moon är namnet på Maria Bajts soloutställning på Xet-muséet i vilken hon visar nya collage med en serie svart-vita teckningsdioramor.

Bajt samlar material från diverse källor och vrider och vänder på bilderna för att skapa sina egna individuella världar. Det är element ur olika traditioner; en okonventionell mix av comic-referenser, psykadelia och folkkonst där hennes personliga berättelser vävs samman med forntida mytologi, mystik och science-fiction.

Bajt arbetar på papper och klipper och klistrar samman sina bilder i flera lager av överlappande bildelement för att ge collagen djup och rumsligheter. Hennes bilder närmar sig delvis siluettfilmens estetik men man kan även se influenser av medeltida måleri och samtida ikonografi.

Den förenande kraften i Maria Bajt´s arbeten är viljan att gestalta berättelser som rör sig i ett mentalt tillstånd mellan dröm och realitet; en resa i det mänskliga psyket.

Bild:
Detaljer ur Distance of the moon, papperscollage, tusch, akryl, akrylmedium och bladguld på papper, triptyk; 224 cm x 165 cm per bild, Berlin 2014.
Foto: Jovan Arsenic´

UTSTÄLLNING: