Malgorzata Markiewicz

Malgorzata Markiewicz presenterar sitt arbete och pågående projekt under Botkyrka Internationella Bokmässa i Hallunda bibliotek.
4 maj, kl. 16.30 på öppen scen.

Malgorzata Markiewicz använder sig av olika media i sitt arbete som berör det vardagliga: skulpturer, installationer, fotografi, performance och interventioner i det offentliga rummet. Publiken bjuds ofta in att delta i hennes projekt.

Kläder har en central roll i hennes konstpraktik, där hon utforskar dess symboliska värden och budskap de uttrycker. Ofta kompletteras det textila språket med andra medier som fotografier eller objekt. I verket European National Outfit (2011), designade Malgorzata nya folkdräkter till de Europeiska länderna där hon kommenterade den globala modemarknaden liksom kulturella identiteter.

Malgorzata använder ofta material som tyg, garn, pärlor och kläder, vilka refererar till traditionellt kvinnliga hantverkstekniker såsom broderi, stickning och sömnad. Arbetet kan ta arkitektoniska former eller kontrasteras mot industriellt material såsom betong eller metall.

I verket The Map (2009-2013) har den Europeiska kartan ritats utifrån migrationsflöden istället för dess gränser. Malgorzata är intresserad av att synliggöra hur kulturella influenser formas genom kommunikationsprocesser. Linjerna är sydda för hand eller med symaskin vilka skapar en struktur i kartan över Europa.

Under sin vistelse i Residence Botkyrka, i Fittja utforskar Malgorzata begreppet ”hem” och olika aspekter av hemliv, vilket ingår i ett pågående forskningsprojekt (PhD). Hon har initierat ett samarbete med Botkyrka kvinnoresurscentrum vilket kommer att mynna ut i ett utbytesprojekt som tar plats i Botkyrka konsthall i höst.

Malgorzata Markiewicz har en PhD vid konsthögskolan i Krakow där hon även tog sin examen (MFA) 2004. Hennes arbeten har visats runt om i Polen och internationellt.

Läs mer på konstnärens hemsida.

RESIDENCE BOTKYRKA:
Ateljévistelse mars-maj, 2013