21 september – 1 december i Botkyrka konsthall.
Öppen verkstad för barn varje helg mellan kl, 12-14.

I utställningen Hus, hem, huslighet, vecklar Małgorzata Markiewicz ut husets konstruktion på jakt efter en ny definition av platsen vi bor på och kallar vårt hem.

I husets många skikt ryms, förutom arkitekturen, omgivningens sociala och ekonomiska förhållanden. Małgorzata intresserar sig för huset som byggnad, hemmet som ett sinnestillstånd och själva processen över hur ett hem blir till. Och den återkommande frågan är:

Vad betyder hem för dig?

Małgorzata har skapat ett par storskaliga installationer för utställningsrummet i Botkyrka konsthall som besökare uppmanas att cirkulera kring och träda igenom.

I utställningen visas även klädkollektionen Take me and wear me outside, en gå-bort-klänning som har tagit formen av ett bärbart hem. Plaggen är producerade i samarbete med Botkyrka KvinnoResursCentrum och är till försäljning.

Den rumänska författaren Aglaja Veteranyi har gett inspiration till verket House, Home, Domesticity där en berättelse om att vara hemma i en hemlöshet vävts in i ett textilt stycke.

Małgorzata Markiewicz (f 1979) bor och verkar i Kraków, Polen. Under mars-maj 2013 vistades hon i Fittja och medverkande i programmet för Residence Botkyrka. Markiewicz har examen från skulpturavdelningen vid konsthögskolan i Kraków och är nu doktorand vid samma skola. Hon har två gånger tilldelats polska kulturministerns stipendium (2004 och 2011). Bland Małgorzatas verk finns skulpturer, objekt, fotografier och installationer. Hennes verk bygger på dubbeltydighet och ambivalens, och bryter med det trygga och behagliga. Inom ramen för sina doktorandstudier, har hon ägnat sig åt frågor som rör hemmet, ett vitt begrepp som hon granskat mot bakgrund av den europeiska utvecklingen inom arkitektur, samhälle, ekonomi och kultur.

Małgorzata Markiewicz har deltagit i många separat- och samhällsutställningar i Polen och andra länder, bl a på Bunkier Sztuki i Kraków, Centrum för nutidskonst i Ujazdowskislottet, Warszawa, Museu Berardo i Lissabon, Studio Stefania Miscetti i Rom och Statliga konsthallen i Sopot. Hennes verk har köpts in till bl a Centro Cultural de Belém i Lissabon, Museet för modern konst i Kraków, Galeria Arsenał i Białystok, Galeria BWA i Bielsko-Biała, Bunkier Sztuki i Kraków samt till flera privata samlingar i Polen och utlandet.

Läs mer på konstnärens hemsida: http://www.malgorzatamarkiewicz.com/

Utställningen är ett samarbete med:
Polska institutet i Stockholm
Botkyrka KvinnoResursCenter