Shazia Farrukh

Invigningsprogram och vernissage: 24 maj, kl 16-21 i Fittja och i Botkyrka konsthall.

Projektet Lesser-known Stories (Mindre kända berättelser) är en reaktion mot en allt mer ensidig berättelse om Islam som förs fram i spåren av religiös och politisk extremism. Begrepp som radikalisering och islamofobi dominerar våra informationsflöden och offentliga samtal, samtidigt som de göder fördomar och skapar oro. I en tid av globalisering ökar behovet av kulturella utbyten och möten för att tränga bortom förutfattade meningar och upptäcka mångfalden av berättelser.

Det är gentemot den här bakgrunden som Saima Usman, konstnär och curator med rötter i Pakistan, vill nyansera bilden av Islam genom att lyfta fram strömningar som feminism och sufism och ge plats åt ett urval konstnärer vars praktiker spänner mellan det traditionella och samtida. Lesser-known Stories är ett projekt som sammanför konst, arkitektur, poesi och religion och tar oss med på en guidad visning i Fittja moské och en utställning som invigs med ett samtal och en gemensam måltid i Botkyrka konsthall, dagen innan den heliga fastemånaden Ramadan börjar.

Program: besök till Fittja moské, vernissage och samtal i Botkyrka konsthall
16.00 Samling vid Fittjas tunnelbanestation innan vi går till moskén för en guidad visning av arkitekten Max Dahlstrand.
17.30 Buss från Fittja moské till Botkyrka konsthall.
18.00 Vernissage för utställningen som visar miniatyrmålningar av Shazia Farrukh ”The sky is the veil of God” och Khusro Sabswaris målningar ”Khusros whirling Dervish”samt en anonym konstnär från Pakistan som sammanställt ett videoverk med musik och poesi ”Heartfelt Devotion to the Pursuit of Love and Truth” i Botkyrka konsthall.
18.30 Introduktion av Saima Usman, curator för projektet, följt av presentationer och uppläsningar av Johannes Anyuru (poet), Frédéric Brusi (forskare i islamologi) och Fazeela Sellberg Zaib (muslimsk feminist och debattör).
19.45-21 (ca) Gemensam måltid i Botkyrka konsthall.

Khusro Subzwari "Wherever You Stand, Be the Soul of that Place"

Khusro Subzwari ”Wherever You Stand, Be the Soul of that Place”

Lesser-known Stories är Saima Usmans examensprojekt för Konstfacks CuratorLab, och genomförs i samarbete med Fittja Moské och Botkyrka konsthall.

UTSTÄLLNING & PROGRAM
Lesser-known Stories