latierra_huvud

Den 13 december 2008 – en av årets mörkaste dagar och när julhandeln drar igång på allvar, öppnar en grupputställning som inbjuder till reflektion om konsumtion, överflöd och återvinning, i kombination med mystik och religiösa symboler.

La Tierra Salvaje – Den Rovaktiga Världen. Bild: Valeria Montti Colque

Konstnärerna Dilomprizulike (Nigeria), Valeria Montti Colque (SE) och Marcus Mårtenson (SE) möts i utställningen La Tierra Salvaje, ett spanskt uttryck för vildmark, ’den rovaktiga världen’. Gemensamt för konstnärerna är att de arbetar med insamlat material – alltifrån kläder och möbler till trasiga leksaker. Vad som annars skulle ha slängts blir på Botkyrka Konsthall grunden till ett samarbete ur vilket egensinniga gestalter och en performance växer fram. ”Det vi gör här är att inspirera, inte manipulera” säger de i en intervju med tidningen Stockholms Fria
Läs artikeln >

Dilomprizulike har medverkat i ett stort antal internationella utställningar, bland andra Africa Remix, Dakarbiennalen och Guangdzoutriennalen. Han driver även ett eget ateljéprogram för konstnärer. Valeria Montti Colque gick ut Kungliga Konsthögskolan 2004 och ställde tidigare i år ut på Den 1:a på Moderna. Marcus Mårtenson är uppvuxen i USA och verksam konstnär både i Sverige och internationellt. Han tog nyligen en fil. kand i religionsvetenskap.

Dilomprizulike, Valeria Montti Colque, Marcus Mårtenson

PROGRAM & PEDAGOGIK

GE-OCH-FÅ-BUTIKEN 17 jan – 13 mars 2009
Byt bort ett par skor till någon som går och handlar åt dig, eller parfymen du tröttnat på mot överbliven målarfärg. Putsa fönster mot att skotta snö. Alla har vi något att ge och få av varandra. Ge-och-få butiken är en alternativ museishop och en del av programverksamheten för utställningen La Tierra Salvaje.

I samband med att butiken öppnar den 17 januari 2009, berättar medlemmar i den ideella föreningen Bytesring Stockholm om sitt system: ”Våra medlemmar säljer och köper prylar och tjänster av varandra. T ex barnpassning, hårvård, hund- & kattvakt, telefon- och datatjänster, m.m. Förebilden är det internationella LETS – Local Exchange Trading Systems, grundat 1983 som ett valutasystem utan pengar och lokalt etablerat runtom i världen.

FÖRFATTARSAMTAL:  Den rovaktiga världen – återvinning, klimat, och ekonomi.
Torsdagen den 5 mars kl. 17.30 i samarbete med Tumba bibliotek
Kvällens program presenterar:
– Föredrag med Mattias Hagberg, journalist och författare. Aktuell med boken ”Skräp” – ett oroande reportage om avfall och shopping, miljö och begär.
– ”Det finns inga gränser för vad jag kan göra”, 2008 Kortfilm av Richard Dinter och Magdalena Dziurlikowska. Efter filmen samtal med Richard Dinter, radioproducent, filmare, bloggare och poet.
Rapport från sopornas planet: Författaren Stefan Jonsson och fotografen Johan Sundgren talar om globalisering och återvinning och visar bilder från sopstationen Milpilas Cuernavaca i Mexico.

PROGRAM: WORKSHOPS & VISNING
Vi hämtar inspiration från utställningen ’den rovaktiga världen’ och skapar sedan egna verk i Ateljén tillsammans med konstpedagog Kerstin Gezelius . Alltifrån kläder, bestick, kastruller och möbler till trasiga leksaker blir nya konstverk och berättelser.
Läs mer om skrot-workshops på Botkyrka konsthall >

WORKSHOP c/o Retoy
14 mars, 2009. Under sista helgen med utställningen har vi julgransplundring. Vi har bjudit in Retoys pedagog Saadia Hussain att göra konst av skrot tillsammans med besökande barn. Öppen ateljé, fri entré. Läs mer om Retoy >

TEAM
Curatorer: Miriam Blecher Andersson, Johanna Molvin, Joanna Sandell
Assistenter: Caroline Malmström
Pedagog: Kerstin Gezelius
Tekniker: Henrik Eriksson, Jakob Hallberg, Tommy Pettersson
Text: Ambjörn Johansson
Foto: Waldemar Hansson
Stämpel till vernissagekort av återbrukade bokpärmar:
Praktikanter: Fredrik Wassermeyer, Åsa Danell
Deltagande i performance och ateljéproduktion:

UTSTÄLLNING: 13 december 2008–14 mars 2009

KONSTNÄRER: Valeria Montti Colque, Marcus Mårtenson & Dilomprizulike

PROGRAM & PEDAGOGIK: Vernissage med performance, Ge-och-Fåbutiken, Föreläsningar med tema återvinning, klimat, och ekonomi, workshops i Ateljén.

SAMARBETEN: Konstnärsnämnden, Franska ambassaden