nb_fb-cover_digital

Lördagen den 17 september, kl 12-17 på Fittja torg och vid Fittjaköket + FörOrtens konstcontainrar i Fittja.

VÄLKOMMEN till Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka som i år bjuder in till konstfestival och loppmarknad på Fittja torg och vid Fittjaköket + FörOrtens konstcontainrar.

Under en dag aktiveras Fittja torg med loppis, konstprojekt, fotoutställningar, performance, prova på-aktiviteter, smakupplevelser, en akrobatisk och visuell workshop och ett interaktivt överdimensionerat brädspel.

Botkyrka konsthall arrangerar vartannat år den Nya biennalen fram till dess att den nya konsthallen finns på plats i Fittja under hösten 2018. Vi undersöker hur en konstinstitution kan formas utifrån en plats och de möten som uppstår. Den första upplagan ägde rum i samband med att Fittjaköket, den första konstcontainern, anlände hösten 2014.

Abir Boukhari från Syrien är gästcurator i Nya biennalens loppmarknad och konstfestival samt en kommande utställning tillsammans med Botkyrka konsthall. Abir har varit gästande curator i Residence Botkyrka under våren och sommaren 2016. Hon är grundare till samtidskonstcentret AllArtNow som fram tills 2012 hade sin verksamhet i Damaskus, men som nu befinner sig i ett nomadiskt tillstånd i väntan på att kriget i Syrien ska ta slut.

Den 1 oktober öppnar Nya biennalens utställning som tar loppmarknaden vidare in i Botkyrka konsthall i Tumba.

Loppisen
En plats för möten, berättelser och återvunna minnen. Fittjabor och föreningar säljer second hand-kläder, föremål, konsthantverk och annat smått och gott.
Plats: Loppisen, Fittja torg
Tid: 12-16

Neda Razavipour (Teheran)

I konstprojektet Halvföremål frågar Neda oss om vi kan tänka oss att lämna över våra trasiga föremål, de oanvändbara, icke-funktionsdugliga men som vi ändå håller kära? Kom förbi, samtala och lämna in dina förbrukade minnessaker. Det blir en stund av återupplivad nostalgi för att sen se om de kan få en ny funktion, som en del av ett konstverk.
Plats: Loppisen, Fittja torg
Tid: 12-16

Mattan / Verdandi
Zeliha Agrali och Esme Bulduk är två kvinnor på Verdandi som tillverkar handknutna mattor till försäljning. Här kan du se hur mattorna knyts och om du vill, beställa din egen matta.
Plats: Loppisen, Fittja torg
Tid: 12-16

Ayhan Aydin & Josefin Vargö (Botkyrka/Stockholm)
Variation – vad är skillnaden? Ayhan och Josefin bjuder på en smakupplevelse som utgår från hur ett livsmedel kan smaka beroende på hur det har framställts. Prova olika variationer och kom i kontakt med grundsmakerna.
Plats: Loppisen, Fittja torg
Tid: 12-16

Junior Residence
Varje sommar får en grupp unga Botkyrkabor möjligheten att jobba med ett konstprojekt i Botkyrka konsthall. I år tog sig gruppen an ”spelet” som form och idé vilket resulterade i det överdimensionerade och interaktiva brädspelet VI SPELAR ROLL. Junior Residence guidar genom de olika utmaningarna.
Plats: Fittja torg
Tid: 12-15

Sepidar Hosseini (Stockholm)
Affischen för Konstfestivalen & Loppisen är ett resultat av en kollektiv brainstorm kring Fittjas grafiska profil. Under två varma sommardagar workshopade Luca, Lejla, Mariana, Aida, Emilie och Sepidar som är grafisk formgivare. Den som vill ha ett eget ex av affischen kan hämta det från Botkyrka konsthalls bord i Loppisen.
Plats: Loppisen, Fittja torg
Tid: 12-16

Madiha Saeed (Botkyrka)
Madiha har tagit över instagramflödet inför #FittjaKonstFest #NyaBiennalen se hennes bilder på @botkyrkakonsthall. Hon deltar även med en fotoinstallation på Fittja torg.
Plats: Fittja torg
Tid: 12-17

Luca Garuski (Botkyrka)
Luca är fotograf med bas i Fittja som skildrat vardagen i sin närmiljö i Botkyrka. Hans fotografier visas mellan Fittja torg och Fittjaköket + FörOrten.
Plats: Fittja torg – Fittjaköket + FörOrten
Tid: 12-17

Fittjaköket+FörOrten
De två konstcontainrarna mellan centrum och Fittjaskolan är inredda med kök och projektrum. Här är tanken att idéer kan testas och ta form. Det är en del av Botkyrka konsthalls verksamhet som utvecklas i Fittja till dess att den nya konsthall finns på plats i slutet av 2018. Kom förbi och få inspiration till samarbeten!
Plats: Fittjaköket + FörOrten mellan centrum och Fittjaskolan
Tid: 12-17

Färgsättarna
Färgsättarna (Botkyrka)
Det kreativa kollektivet Färgsättarna består av unga Botkyrka-konstnärer som jobbar med urbana uttryck i Botkyrka konsthalls verksamhet. Gruppens olika konstformer, stilar och tekniker gör att de har en bredd och möjlighet att närma sig olika konstnärliga utmaningar. Här dyker de upp i olika sammanhang: dokumenterar, skapar visuell inramning och håller i en målar-workshop för barn där paraplyer blir till konstverk.
Plats: Fittjaköket+FörOrten
Tid: 13-16

Breeze Yoko (Kapstaden)
Den som har gått förbi Fittjaköket kan inte ha missat det färgstarka mönstret som pryder baksidan. Breeze ägnade några kalla novemberdagar till att måla Fittjakökets baksida som en del av hans vistelse i Residence Botkyrka. I tidskriften DIN kan du läsa om hur målningen, som är inspirerad av den Afrikanska Nguni-traditionen, landade i Fittja. Kom förbi och var med när Breeze målar fler ytor kring Fittjaköket.
Plats: Fittjaköket
Tid: 15-17 (ca)

Leire Mesa & Marta Gil (Botkyrka)
Konstkollektivet från Alby med rötter i Spanien och Baskien skapar konst med kroppens rörelser och visuella uttryck. I workshopen TWIST & SAW får deltagare vara med om att utmana sina gränser i trapetsen, måla och skapa en kollektiv installation ackompanjerade av live-musik.
Plats: Fittjaköket
Tid: 15-15.30 Performance / 15.30-17 Workshop (ingen anmälan behövs, max 20 personer)

Det här händer också i Fittja:

Mångkulturellt centrum
Livegraffiti från parkeringen utanför Mångkulturellt centrum! Kom och kolla på när två lokala konstnärer skapar ett verk från grunden (från kl 12). Ta även tillfälle att se den uppmärksammade utställningen Internationell Psykos och fotoutställningen Längs Röda Linjen av Gabriela Villagrán Backman. Verkstan är öppen för barn, och Tavernan serverar sin vegetariska buffé.
Plats: Värdshusvägen 7 vid Fittja gård
Tid: 12-16

Fittja bibliotek
Familjelördag med poeten Daniel Boyacioglu som kl 13 samtalar om sitt författarskap, om kärlek, bränder och barndomen i Botkyrka, och den aktuella diktsamling ”Allt om Eld”. Läs mer!
Plats: Plan 2 i Fittja centrum.
Tid: 12-15


KONSTFESTIVAL +
LOPPIS I FITTJA

17 september, kl 12-17

Fittja torg, Fittjaköket+FörOrten

DELTAGARE

Neda Razavipour (Teheran)
Breeze Yoko (Kapstaden)
Junior Residence (Botkyrka)
Muhammad Ali (Damaskus)
Färgsättarna (Botkyrka)
Luca Garuski (Botkyrka)
Madiha Saeed (Botkyrka)
Ayhan Aydin & Josefin Vargö (Botkyrka/Stockholm)
Leire Mesa & Marta Gil (Botkyrka)
Sepidar Hosseini (Stockholm)
Föreningar och Fittjabor.

TEAM

Miriam Andersson Blecher, Konsthallschef
Abir Boukhari, gästcurator
Anneli Bäckman, Curator
Kerstin Gezelius, Konstpedagog
Saadia Hussain, Konstpedagog
Mikael Nyström, Urban konst
Karim El-Harrak, Koordinator
Rumeysa Alici, Värd
Sofia Lundin, Värd
Emilie Magnusson, Assistent
Aida Mokhtari, Assistent
Patrick Dallard, Utställningsdesign

SAMARBETEN
Mångkulturell centrum i Fittja
Botkyrkabyggen
Iaspis

TACK TILL
Forbo Flooring AB, Årsta
Clowner utan gränser

Grafisk form: Sepidar Hosseini