Fittja Open 2013

21 september – 20 oktober i Kuben ovanpå Ungdomens Hus, och runt om i Fittja under öppningshelgen 21-22 september.
Program för Fittja Open

Den årliga konsthändelsen Fittja Open är inne på sitt fjärde år och bjuder in till nya konstupplevelser på plats i Fittja. Den här gången med tankar och drömmar om vår hemvist. Hur mycket kan vi egentligen påverka platsen där vi bor?

MEDVERKANDE:

Anna Ådahls skulpturala installation Public Matter visas för första gången i Fittjas nya utställningsrum, Kuben, ovanpå Ungdomens Hus. I Public Matter presenteras objekt från Fittjas offentliga miljö, vars utseende och form påverkats av människors regelbundna användande. Läs mer om Public Matter.

Arkitektduon DK-CM från London arbetar under utställningsperioden med projektet Fittja Centra där områdets många geografiska, kulturella och sociala knutpunkter undersöks och dokumenteras. Projektet genomförs i samarbete med studenter och lärare från KTH Arkitekturskolan och som en del av den nystartade kursen Fittja –at the intersection of architecture, planning, art and politics.

Richard Dore, konstnär som i september vistas i Residence Botkyrka, undersöker hur vi förhåller oss till snällhet, och genomför en serie workshops där han bland annat lagar symaskiner och målar porträtt.

Fittjas egen måltidsekolog Ayhan Aydin arbetar utifrån tanken om vad en måltid kan vara och hur den kan upplevas. Under Fittja Open sker ett antal nedslag där våra föreställningar om vad vi kan äta och vilken form, utmanas.

Åsa Andersson Broms och Donatella Bernardi tillsammans med Kungl. Konsthögskolan och YAPP i Botkyrka slår läger på Fittja Äng och presenterar det multimediala projektet Are you on Normalcy? där begreppet normalitet undersöks utifrån platsen och dess arkitektur.

Junior Residence är Residence Botkyrkas plattform för ung konst och design. Sommarens aktiviteter och projekt med fokus på hur vi kan påverka våra gemensamma offentliga rum, presenteras i ateljén på Mångkulturellt centrum.

YAPP i Botkyrka släpper fanzinet If you don’t know, just ask, ett samarbete mellan serietecknaren Saskia Gullstrand, konstnären Toby Lynas och elever från Tullinge gymnasium.

I Botkyrka konsthall presenteras Malgorzata Markiewicz soloutställning Hus, hem, huslighet. Malgorzata intresserar sig för huset som byggnad, hemmet som ett sinnestillstånd och själva processen över hur ett hem blir till.

PROGRAM FÖR ÖPPNINGSHELGEN:

Lördag, 21 september

BOTKYRKA KONSTHALL

12.00 – 15.00 Vernissage för Malgorzata Markiewicz utställning Hus, hem, huslighet. Öppen verkstad för barn mellan 12-14.
13.00 Invigning av utställningen. Ayhan Aydin serverar en sorts måltid med inspiration från hemmet.
15.00 Gratis buss från Botkyrka konsthall till Fittja Open och det nya konstrummet Kuben.

FITTJA

12.00 – 16.00 Workshop med Richard Dore i anslutning till Residence Botkyrkas lägenhet på Krögarvägen 26.
15.00 – 19.00 Public Matter av Anna Ådahl visas i Kuben ovanför Ungdomens hus.
15.30 Ayhan Aydin serverar en sorts måltid vid Kuben.
16.00 Introduktion till Fittja Open och Public Matter vid Kuben.
16.30 Presentation av Junior Residence arbeten och sommarprojekt på Mångkulturellt centrum.
16.30 Are you on Normalcy? Åsa Andersson Broms och Donatella Bernardi introducerar projektet på Fittja Äng nära Mångkulturellt centrum.
17.00 DK-CM samtalar med Tor Lindstrand om projektet Fittja Centra på Mångkulturellt centrum.

söndag, 22 september

BOTKYRKA KONSTHALL

12.00 – 15.00 Malgorzata Markiewicz Hus, hem, huslighet. Öppen verkstad för barn mellan 12-14.
13.00 Visning av utställningen.

FITTJA

12.00 – 16.00 Public Matter av Anna Ådahl i Kuben ovanför Ungdomens hus.
12.00 – 16.00 Workshops med Richard Dore i anslutning till Residence Botkyrkas lägenhet på Krögarvägen 26.
13.00 Are you on NORMALCY? Åsa Andersson Broms och Donatella Bernardi introducerar projektet på Fittja Äng nära Mångkulturellt centrum.
15.00 Visning av Public Matter i Kuben.

YAPP i Botkyrka släpper Fanzinet If you don’t know, just ask, finns att läsa och köpa på Mångkulturellt centrum under öppningshelgen.

Mångkulturellt centrum och restaurang Tavernan har öppet lördagen den 21 sept. kl 12-18 och söndagen den 22 sept. kl. 12-15.

FITTJA OPEN:
21 september – 6 oktober