DIN Altaret

DĪN utställning pågår till den 28 augusti.
Botkyrka konsthall, Tumba

Civilisationen; en liten, liten ädelsten som i kosmiska mått mätt, nästan säkert, är obetydlig – men den verkar så avgörande här inifrån. Genom generationer av visa anfäder och vågade pionjärer har vårt förmodat meningslösa kosmiska korn mångfacetterats, slipat av inget mindre än mänsklig kultur. En komplex kontext, lika briljant som genomträngande, och inte minst mänskligheten själv har härdats av dess vassa kanter.

DĪN vill kasta om maktstrukturer för att vara en del av lösningen, inte problemet.

DĪN vill vara både lupp och teleskop. DĪN är relevant för dig, eftersom den kommer tänja ut begreppet ”svensk kultur” tills det spricker i sömmarna och har plats för oss alla. Oavsett storlek.

DĪN tror inte på fel eller rätt, vi satsar fritt och brett. I DĪN är ”svenskhet” under ständig omprövning. I DĪN är normerna alltid underordnade. DĪN är inte min, den är allas – men utan de oupptäcktas berättelser vore DĪN ingenting. DĪN vill glömma bort ramarna för ”svenskhet”, omdefiniera läsarens omvärldsberättelse genom att vara som ett kalejdoskopsikte i kulturlandskapet.

DĪN ska vara som en godisaffär – hård, mjuk, seg, salt, söt, sur eller skum – alla ska med. DĪN skildrar skillnader och likheter satta sida vid sida, inte genom att peka med hela handen. DĪN behandlar kultur – fin, ful, hög, låg – men DĪN vill inte definiera, värdera eller urskilja.

DĪN är unik, inte ”rätt”. DĪN jobbar efter premissen att allt mellanmänskligt, männi skogenererat, är kultur. Det är faktiskt mänsklig kultur som har gett oss twerking, krigföring, manga, tumblr, techno, pizza, frisyrer, sneakers, jojk, kombucha och
surkål såväl som opera. Därför verkar DĪN enligt premissen att mänsklig kultur är ett självändamål om vi vill ha ett mänskligt levnadsutrymme.

DĪN är en sändare såväl som en mottagare. Välkommen in i växelverkan.

Text: Sonia Sagan

Orten i Fokus i samarbete med Botkyrka konsthall.

DIN tidskrift distribueras föreningar, ungdomsgårdar, butiker och kaféer runt om i Stockholm. Den som vill distribuera tidningen kan höra av sig till Orten i fokus på kontakt@ortenifokus.se.

De gör ny kulturtidskrift från orten: ”En kulturtidskrift som bryter mot alla normer och inte ber om ursäkt för det”. I mars lanserar Orten i Fokus tidskriften Din i samarbete med Botkyrka konsthall. I det första numret undersöker redaktionen henna, tatueringskonst och hårfärgning.

De gör ny kulturtidskrift från orten ”En kulturtidskrift som bryter mot alla normer och inte ber om ursäkt för det”. I mars lanserar Orten i Fokus tidskriften Din i samarbete med Botkyrka konsthall. I det första numret undersöker redaktionen henna, tatueringskonst och hårfärgning.

Läs hela artikeln om Orten i Fokus i Södra sidan, där Sonia Sagan och Alex Rodallec intervjuas.

Orten i fokus är en ideell förening som vill stärka ortens egna röster och opinionsbilda kring miljonprogramsfrågor, bland annat genom sajten ortenifokus.se och lokala sociala projekt.

Läs mer om Orten i Fokus!

UTSTÄLLNING
19 mars – 28 augusti 2016
Botkyrka konsthall
Tumba