Foto: Simon Berg

17 november 2012 – 3 februari 2013
Sista helgen för den öppna ateljén! Den 3 februari är det finissage för utställningen och Gunnar Hartman samtalar om keramikens olika uttryck och historia kl 13.

Under det gångna året har Botkyrka konsthall lyft frågan om lokalt engagemang och hållbar utveckling i skuggan av rådande klimathot. Nu fortsätter vi vårt engagemang i frågan men fokuserar på konstnärliga praktiker; närmare bestämt konsthantverk och keramik och dess sociala kopplingar. Botkyrka: State of the Craft följer upp den publika succén Botkyrka: State of the Art. Då, hösten 2007, gjordes en kartläggning av det lokala konstlivet i Botkyrka. Idag, fem år senare har du möjlighet att stifta bekantskap med lokala aktörer som verkar inom fältet keramik.

Konstnärskollektivet OPENrestaurant från San Fransisco gästar Botkyrka konsthall igen och delar med sig av de möten och utbyten av matrecept som ägde rum i Caféet The Common Roof Kitchen under Skörda! Fittja Open på Krögarvägen 26 i september. OPENrestaurant, ett kollektiv med krögare, konstnärer, keramiker och aktivister, har formgivit en servis med matbehållare för ”Fittja Food” till utställningen Botkyrka: State of the Craft. Under utställningsperioden bjuder OPENrestaurant in till matlagning i form av take-away paket i utbyte av recept och idéer.

YAPP i Botkyrka har under hösten skapat ett kollektivt verk tillsammans med Tullinge gymnasium, den inbjudna konstnären Kakan Hermansson och Petra Hultman, student vid Kungl. Konsthögskolan. Inspirerade av äldre tiders vardagsrum har Kakan Hermansson och Petra Hultman skapat en hemlik miljö för gruppens arbeten i brodyr och keramik. Besökaren bjuds även in till att fortsätta arbetet med den öppna broderiväggen som med sina uppmaningar saxade ur livsstilsmagasin har varit utgångspunkten för gruppens diskussioner kring genus och jämställdhet. Under utställningsperioden blir också vardagsrummet en mötesplats för fortsatta diskussioner om hantverk, konst, genus och kreativitet. YAPP-deltagarna inviger sin installation onsdag 21 nov. kl. 15-18.

Ateljén flyttar ut i utställningsrummet under Botkyrka: State of the Craft, prova på drejning och att arbeta i lera. Kurstillfällen och spontana prova- på- tillfällen ges under hela utställningsperioden.

Medverkande: Leila Aksoy, Emelie Alnesved, Katarina Andersson, Helena Avermark, Eugenia Bandeira, Ulla-Britt Bergkvist, Melissa Besara, Lotta Björk, Clara Boman, Anitha Danielson, Berith Dunnachie, Jasmin Emami, Gunnar Hartman, Jonas Hedman, Kakan Hermansson, Petra Hultman, Bosse Knutsson, Marika Koskela, Jacob Kärrlander, Eva Lindström, Toini Lämsä, Jenni Naukkarinen, Mari Nicklasson, Ingrid Norman, Madicken Nyman, Nina Nymark, Ellinor Nuse, OPENrestaurant, Kristina Palm, Jessica Pano, Evelin Skeppström, Ingrid Sundqvist, Hanna-Lisa Vikberg, Kristina Walfridsson, Eva Åkerlund

UTSTÄLLNING:
17 november – 3 februari
Botkyrka Konsthall, Tumba torg

MEDVERKANDE:

CURATORER:
Joanna Sandell
Katrin Behdjou Arshi
Miriam Andersson Blecher
Anneli Bäckman

KOORDINATORER:
Johanna Fogel