”Under ynglingaåren var Tumba något jag hatade och kände som ett fult fängelse, men som efter mina resor till Italien och Frankrike avslöjade sig som en guldgruva av motiv, och som jag älskade att måla.” Sven Xet Erixon

Installationsvy, Xetmuseet, maj 2012

Det finns en permanent del i Xetmuseet som visar Xets målningar och grafik med Tumbamotiv. Xet dokumenterade ett Tumba som nu för länge sedan är borta. Ett ofta förekommande motiv är Bryggerivägen där hans barndomshem låg och där fadern Alfred Eriksson drev en diversehandel samtidigt som familjen bodde i huset.

Xet gifte sig med Bojan 1928 och det första gemensamma hemmet låg på Dalagatan i Stockholm. I Xetmuseet kan vi se en av deras tidigaste möbler, ett skåp som Xet utsmyckat med två porträtt, ett på Bojan och ett självporträtt.

En fondvägg i Xetmuseet är klädd i en tapet som Xet skissade på för Nordiska Kompaniet men som han själv aldrig fick se i produktion. Xetmuseet har låtit trycka upp den efter en originalskiss från 1923. Tapeten går att beställa på löpmeter.  För prisuppgift kontakta Xetsällskapet.

När du promenerar runt i Tumba kan du få en bild av hur det var att leva i samhället för hundra år sedan. Ta gärna foldern ”Ekomuseum” som berättar mer om de platser som har märkts ut med skyltar. Gå sedan i Sven Xet Erixsons fotspår i Botkyrka. Några av platserna är Tumba station, Tumbascenen, Biografen Metropol på Grödingevägen, Oscar Strömblads måleri, Xets föräldrahem, Ängskyrkan på Storvretsvägen 41, Botkyrka kyrka vid E4an, Huddinge kommunalhus och ABF Huddinge på Kommunalvägen 26.

För mer information om Xetsällskapets utställningar, resor och evenemang, se hemsidan där du även kan bli medlem  http://www.xetmuseet.nu

I Botkyrka konsthalls Ateljé erbjuder vi även en workshop för barn och unga.
Läs mer här >

Xetmuseet har samma adress och öppettider som Botkyrka konsthall. Det drivs av förening och har en egen hemsida www.xetmuseet.nu