labyrint_huvud2

Labyrint Press är en serie utställningar, ett arkiv och ett förlag för artist’s books och textkonst. Labyrint fungerar som en plattform för konstnärer som arbetar med publikationer, artist’s books, textkonst och ljudverk som relaterar till skrivande.

OPEN CALL (in English)
For the Fittja Pavilion, Botkyrka konsthall is now initiating an open call for submissions of artist’s books, audio and video works, fragments and ideas around the question of the Labyrinth as an axe wheel for a new artist’s book library, adjustable for the ideas of rethinking and building a new art institution in Fittja, Sweden. Read more.

LABYRINT ARKIV
I hyllsystemet som välkomnar besökare till Botkyrka konsthall presenteras mer än 500 konstverk i bokform, donerade av konstnärer från hela världen. Arkivet har en öppen, icke-hierarkisk struktur utan kronologi. Ett urval böcker går att låna hem genom Tumba bibliotek. Vissa pdf-verk kan du kopiera i Kopieringsbaren, andra är du välkommen att köpa i vår Bokhandel.

Tillsammans med barn och unga arbetar vi med artist’s books som specialtema i Ateljén. Visningar av arkivet och workshops kan du boka genom våra pedagoger.

Aktuellt program i Labyrint >

LABYRINT PRESS
Under åren har Labyrint Press gett produktionssstöd till:
Stefan Constantinescu; The Golden Age for Children >
Ulrika Gunnarsdotter, It is Swedish Perfect >
Jaana Kokko, The Forest is Young and Full of Life >
Marja-Leena Sillanpää,  9 hållpunkter
Emily Wardill, The Diamond (Descartes’ daughter)
Mattias Åkeson, Northern Comfort >

HISTORIK
Den 18 november 2006 öppnade Labyrint >, en stor internationell utställning med artist’s books på Botkyrka konsthall. Öppna inbjudningar skickades ut och gensvaret blev enormt från olika delar av världen. Arbetet med att utveckla Labyrint har sedan dess fortsatt som en del av Botkyrka konsthall.

Installationsvy, Labyrint 09 Writings & Observations. Foto: Johan Warden

Den senaste utställningen Writings & Observations (2009-2010) > fokuserade på skrivandet som seendets verktyg, som ett sätt att påverka historieskrivning eller hur vi betraktar världen. Donerade böcker från utställningarna lade grunden till Labyrint Arkiv.

Utställningarnas signum är ett stort svart cirkulärt bibliotek formgivet av Pia Sandström med tanken om biblioteket som en omskrivning av universum där varje bok är öppningen till en ny värld. Labyrint arkivets vita hyllsystem förhåller sig till detta i transparent balans.

Bibliotekarier och utställningsvärdar har rockar sydda i tyget For Poetry (2009). Tygets mönster liknar en tom sida i ett anteckningsblock. Verket är en del av Pia Sandströms konstnärliga arbete med Labyrint.

Joanna Sandell, grundare/curator och ansvarig utgivare
Pia Sandström, grundare/curator och konstnär, har skapat utställningarnas arkitektur, möbler och kostym. Arkitekturen för Labyrint Arkiv är ett samarbete med Eva Lindelöf.
Redaktörer: Miriam Andersson Blecher och Anneli Bäckman

Labyrint stöds av Stiftelsen Framtidens Kultur.